اصلي ترين عامل تمرکز حواس و حضور فلب, گرايش هاي عاطفي انسان است. علاقه ها, دلبستگي ها و به خصوص عشق که همان شدت حب و دلبستگي است, تعيين کننده ترين علت تمرکز انسان بر يک موضوع است. کسي که عاشق تحصيل دانش است, تمرکز بيشتري در درس و مطالعه دارد تا کسي که علاقه چنداني به آن ندارد. کسي که عاشق کسي است شايد تمام فکر و ذکرش ياد او مي شود و دائم به فکر او است. همين طور در مورد نماز و عبادت کسي که عاشق خداي متعال و پرستش او است, در نماز بيشتر از هر زمان و موقعيت ديگري, حضور قلب دارد؛ زيرا نماز درست هنگامي است که اجازه يافته با معبود خويش سخن بگويد و راز و نياز عاشقانه داشته باشد و در اين حالت آنقدر در جذبه حق است که امکان ندارد حواسش از محبوب به چيز ديگري که بدان چندان علاقه اي ندارد, پرت شود؛ از آن رو بهترين و بالاترين درجه حضور قلب مخصوص عارفان حقيقي و عاشقان خدا است و سايرين هم به نسبت معرفت و عشق و علاقه که به خداوند دارند, از حضور قلب برخوردار مي شوند.
در مقابل اين علاقه و احساس حضور, علاقه و دلبستگي به دنيا و لذت هاي مادي و مانند آن قرار دارد که باعث مي شود انسان حواس و تمرکزش به سمت دنيا گرايش پيدا کند و در نتيجه نسبت به امور معنوي بي توجه گردد و در نماز که يک امر معنوي است, تمرکزش کم شود.
پس از آشنايي با معيار اصلي حضور قلب اکنون شما نياز به يک بررسي داريد, شايد دليل کم شدن تمرکز و حضور قلب شما در تقويت گرايش هاي عاطفي نسبت به دنيا و لذت هاي مادي باشد, در اين صورت اگر بخواهيد اين حالت را درمان کنيد, لازم است رابطه محبت آميز خود با خداي متعال را تقويت نماييد. براي اين منظور شناخت هر چه بيشتر و حقيقي تر خداي متعال و رابطه از طريق دعا, مناجات و اظهار محبت به او و در مقابل کم کردن مشغله هاي دنيوي و قطع علائق مادي راه درمان واقعي است.
توضيحات جانبي بيشتر:
براى حضور قلب در نماز و دعا بايد از راههاى زير استفاده کنيد:
1- دقت در انجام مقدمات نماز، مانند وضوى با معنويت، انجام مستحباتى چون اذان، اقامه و...
در کتابهاى حديث آمده است: شخصى از پيامبر(ص) درخواست کرد که راهى به او بنماياند تا حضور قلب بيشترى در نماز پيدا کند حضرت او را به شاداب گرفتن وضو فرمان دادند. بنابراين وضوى شاداب و با آداب خود در حضور قلب انسان در نماز مؤثر است.
2- گزينش مکان مناسب، دورى ازجاهاى شلوغ و پر سر و صدا و پرهيز از هر آنچه که موجب انحراف توجه از خداوند شود.
3- گزينش وقت مناسب و تا آن جا که ممکن است اول وقت خواندن نماز.
4- تا حد امکان در مسجد و با جماعت نماز خواندن و دعا کردن (به ويژه در جماعاتى که بعد معنوى بيشترى دارد).
5- نماز را با طمأنينه و دقت در مفاهيم و معانى آن خواندن و دعا را با توجه به عظمت خداوند و کوچکي خود به جا آوردن.
6- در نماز در حال ايستاده به مهر نگريستن و در رکوع پايين پا و در تشهّد به دامن خود نظر نمودن.
7- تخليه دل از حب دنيا و امور دنيوى وآن را مالامال از عشق خدا ساختن. توضيح: ذهن انسان همواره متوجه چيزى است که به آن عشق مىورزد؛ همانند عاشقى که آنى از فکر معشوق خود بيرون نمىرود. اين که ما در نمازهايمان همواره به فکر مسائل ديگر هستيم، به خاطر تعلق شديد نفس به دنيا و حب آن است. اما آن که عاشق حق شد، در هر حال و در هر کارى به ياد خدا خواهد بود به طورى که گويى هميشه در نماز است.
8- توجه به اين که مبدأ و منتهاى انسان خداوند است وآنچه در اين بين است براى امتحان آدمى و ابزارى جهت رشد و کمال اوست.
9- ضبط قوه خيال. توضيح : پرنده لجام گسيخته خيال، چکاوکى است که هر آن بر شاخسارى مىنشيند. ازاينرو هميشه افکار انسان به اين طرف وآن طرف متوجه است و قرار و آرامى ندارد؛ اما اگر آدمى با دقت و هوشيارى در کنترل آن بکوشد، پس از چند صباحى رام و مطيع شده و به هر سو که اراده شود متوجه مىگردد. بنابراين انسان بايد در نماز ازاول با قاطعيت بنا را بر اين بگذارد که تمام توجه خود را به سوى پروردگار معطوف دارد و هر گاه پرنده خيال از چنگ او گريخت، بلافاصله آن رابه همان جهت برگرداند. اگر چندين مرتبه در ايام متوالى چنين کند، کمکم ذهنش عادت خواهد کرد.
10- توجه به عظمت و هيبت پروردگار و فقر و فاقه خود. روشن است اگر آدمى بداند با چه بزرگى روبهرو است و خود در مقابل او هيچ بلکه عين احتياج و فقر و فاقه است، با تمام وجود و ذهن و انديشه خاضع خواهد گرديد.
يکى از اولياى خدا توصيهاى در اين باره نمودهاند که به محضر شما مىرسانيم.
در مرحله اول مدتى قبل از شروع نماز حداقل 15 دقيقه به حسابرسى و تخليه درون بپردازيد و به صورت ارادى عوامل پريشانى خاطر را تعديل بخشيد. مثلاً اگر کار ناشايستى انجام دادهايد (مثل فرياد زدن بيهوده) از کرده خود اظهار ندامت کنيد منظور اين است آن چه در باطن شما رسوب کرده و با نماز برانگيخته مىشود، با اختيار خود شما مورد ارزشيابى و حسابرسى قرار گيرد و براى موارد مشابه تصميم معقول بگيريد که رفتار خود را کنترل کنيد. پس منظور از اين مرحله اين است که خود را براى نماز مهيا سازيد.
مرحله دوّم همان طور که در ابتداى سخن، ذکر شد شرايط را فراهم کنيد. در طول مدت نماز، ابتدا همان اذکار و اوراد نماز را در درون حاضر کنيد و سپس الفاظ را ادا نمائيد. امام خمينى(ره) اين عمل را اين گونه تشبيه مىنمايند که نمازگذار اذکار نماز را به درون خود تلقين کند، مثل اين که طفلى در درون او هست و يک يک اذکار را به او عرضه مىکند.
البته حضور قلب در حال نماز و دعا و مناجات با قاضي الحاجات يکباره و به طور ناگهاني حاصل نمي گردد، بلکه نيازمند صبر و حوصله و تأني است و بايد با نفس مانند کودکي نوآموز مدارا کرد و به تدريج و با آهستگي آن را مهار و رام نمود و آن را متوجه نمود. بنابراين بايد از مقدار بسيار کم شروع کرد و به تدريج بر ميزان تمرکز و توجه و حضور قلب افزود. مثلا بايد تمرکز را از 5 دقيقه شروع کنيد و قبل از نماز و دعا تصميم جدي بگيريد در اين 5 دقيقه حتما حواستان جمع باشد و به اطراف توجهي نکند، پس از موفقيت در پنج دقيقه بايد حدود يک ماه بر روي آن کار کنيد و هنگامي که متوجه شديد بر اين مقدار توجه و حضور تسلط يافته ايد آن را به ده دقيقه افزايش دهيد و همين طور کم کم بر وسعت آن بيفزاييد تا انشاءالله در تمام اوقات نماز و دعايتان حضور قلب و تمرکز را داشته باشيد.
البته اين راهکار براى ابتداى راه، در حضور قلب مؤثر است. براى مراحل بعد توصيههاى ديگرى لازم است که انشاءالله در فرصتهاى بعد به سمع و نظر شما خواهد رسيد.
مطالعه پيرامون کيفيت نمازهاى اهل بيت(ع) و همچنين مطالعه کتابهايى همچون «آداب الصلوه» يا «پرواز در ملکوت امام خمينى» و «اسرار الصلوه» مرحوم ميرزا جواد آقا ملکى بسيار نافع است.
دو کتاب ديگر نيز در اين مورد پيشنهاد مىکنيم:
1. حضور قلب در نماز، على اصغر عزيزى تهرانى
2. حضور قلب در نماز، محمد بديعى