بازدید امروز : 411
بازدید دیروز : 141
من جوانی 15 ساله می خواهم در رابطه با عرفان به خدا تلاش نمایم آیا شما می توانید راهنمای من باشید؟
پرسشگر گرامی حقیقتاً از سوال شما به خود افتخار کردیم که چنین جوانان با شور و شعوری در کشور ما هستند و آرزوی موفقیت و سعادت شما را از خداوند داریم.
1. «عرفان» در لغت به معنای شناخت و شناسایی است. این شناخت به وسیله ی دوری از گناه و اخلاقهای ناپسند از قبیل؛ حسادت، طمع، غفلت، خشم و غیره به مرور حاصل می شود. برای رسیدن به شناخت خداوند لازم است از شهوت، چشم و گوش نیز مراقبت نمود و هم چنین اخلاق های خوب و زیبا را که باعث پاکی و زیبای درون می شود را به تریج به دست آورد.
2. برای شناخت خدا و خود لازم است دین او را بهتر بشناسیم. بنابراین لازم و ضروری است که به مطالعه ی کتابهای دینی رو بیاوریم، تا به این وسیله نگاه درستی به جهان هستی، خدا و انسان پیدا کنیم. «فانه انما یخشی الله من عباده العلماء؛ پس همانا بندگان دانای خدا از خدا ترس دارند».[1]
3. هر برنامه ی که خالق هستی برای انسان در نظر گرفته برای حرکت به کمال ضروری است. بر این اساس ضروری است که نماز که دعوت خدا به خوبی و اتصال به معدن رحمتش است را بخوانیم و در حد توان آن را با جماعت و اول وقت به جا بیاوریم. « إن اصلوة تنهی عن الفحشاء و المنکر و لذکر الله أکبر و الله یعلم ما تصنعون؛ نماز(انسان را) از زشتیها و گناه باز می دارد، و یاد خدا بزرگتر است؛ خداوند می داند شما چه کارهای انجام می دهید».[2]
4. روزه که میهمانی ما با خدا است را حتماً بجا بیاورید، که اثرات فراوانی دارد از جمله: مهمترین فلسفه روزه تقواست. واژه تقوا در قرآن کریم در آیات متعددی به کار رفته است و در آیات نخستین سوره بقره هدایت را مخصوص متقین می داند، «هدی للمتقین» و نیز در آیه «کتب علیکم الصیام کما کتب علی الذین من قبلکم لعلکم تتقون »[3] مهمترین حکمت روزه گرفتن را رسیدن به تقوا بیان می کند. به افراد با تقوا خدا راه خوب و بد را نشان خواهد داد. «یاأیها الذین آمنوا إن تتقوا الله یجعل لکم فرقانا؛ای کسانی که ایمان آورده اید! اگر با تقوا باشید، برای شما وسلیه ی جهت جدا ساختن حق از باطل قرار می دهد».[4]منظور از تقوا انجام واجبات و دوری از گناه هان است. بنایراین روزه های ماه مبارک رمضان را حتماً بجا آورید.
3. قرآن کریم کلام و سخن خدا می باشد، که برای هدایت انسان آمده است. از این رو هر چه باعث رشد و کمال انسان است، در این کلام عمیق و دقیق الهی آمده است. یکی از برنامه های مشخص و معلومی که باید کسانی که در پی عرفان و رسیدن به خدا هستند، در برنامه ی خود بگنجانند خواندن قرآن می باشد. خود قرآن نیز می فرماید هر مقدار از آن را می توانید بخوانید:« فاقرء وا ما تیسر من القرآن؛ اکنون آن چه برای شما میسر است قرآ ن بخوانید».[5]
قرآن خواندن و عمل به آن سبب خروج از تاریکی و ورود به عالم نور می گردد:«هو الذی ینزل علی عبده ءایت بینت لیخرجکم من الظلمت الی نور و ان الله بکم لرئوف رحیم؛ او کسی است که آیات روشنی بر بنده اش(پیغمبر) نازل می کند تا شما را از تاریکی ها به سوی نور برد و خداوند نسبت به شما مهربان و رحیم است».[6]
4. با دوستان خوب و مومن رفیق شوید، زیرا رفتار و حالات همنشین بر انسان اثر می گذارد. پیامبر اکرم- صل الله علیه وآله وسلم- می فرماید: «تنهایی، بهتر از همنشین بد است».[7]دوست بد آن قدر بر شخصیت و روح انسان تأثیر می گذارد که پیامبر فرمودند: تنها باش؛ ولی دوست بد نداشته باش!
در انتخاب دوست باید توجه کرد که به چنگال دوست بد و ناشایست گرفتار نشوید زیرا دوست بد بزرگترین عامل سقوط انسان از جایگاه والای انسانی اش می شود. بدین ترتیب، اگر انسان تنها باشد، بهتر از آن است که در معرض سقوط و انحراف قرار بگیرد.
تو اول بگو با کیان دوستی- پس آنگه بگویم که تو کیستی
پس چه خوب است که جوانان، بیشترِ تلاش و همّتشان را در انتخاب دوست خوب، صرف کنند.یکی از نشانه های دوست خوب اهمیت دادن به نماز است.
امام صادق- علیه السلام- یکی از ویژگیهای دوست بد را این چنین متذکر می شود: «از همراهی با فرد پست و فرومایه برحذر باش؛ چرا که همراهی با او، تو را به راه خیر نمی کشاند».[8]
5.عارف ترین افراد به خدا و جهان هستی چهارده معصوم- صل الله علیهم اجمعین_ می باشد. بنابراین اعتقاد، اطاعت و محبت به این بزرگواران برای جوانانی که برای رسیدن به شکوفای درون «خود» قدم بر می دارند، بسیار موثر است. سعی کنید روزی چند صفحه از زندگی این عزیزان را بخوانید و مطالب درس آموز آن را یاداشت برداری کنید و هر هفته یاداشت های خود را مرور کنید و در روز ها و ماه های عزاداری، مراسم جشن و تولدت این خاندان عصمت و طهارت- صل الله علیهم اجمعین- حتماً شرکت کنید. این کار باعث می شود روح شما به ائمه – علیهم السلام- هر روز نزدیک و نزدیکتر بشود و افرادی که به این خانواده دوست و نزدیک هستند خدا در قرب و نزدیکی پروردگار هستند و این را در خود می یابند.
6. بعد از هر نماز مقید باشید ذکر حضرت زهرا- سلام الله علیها- را بگوید که اثرات خاصی دارد. دقت کنید این ذکر را پیامبر اسلام به بهترین انسانها و مادر ائمه هدی هدیه داده اند. ذکر صلوات را در هر روز بگویید و توسل به امام زمان –علیه السلام- داشته باشید و در هفته یک مرتبه زیارت آل یاسین که در مفاتیح الجنان است را بخوانید.
در ذکر این نکته را توجه کنید سعی کنید تا حد ممکن در موقع گفتن ذکر قلب تان متوجه معنی ذکر باشد. بهترین ذکر نیز ترک گناه می باشد.
7. از همین الان سعی کنید آگاهی و بصیرت اجتماعی و سیاسی خود را با محوریت توجه به راهنمایی های رهبر و ولایت فقیه بالا ببرید، زیرا بسیاری از گمراهی ها در اثر عدم بصیرت ایجاد می شود.
از پدر ومادر خود بخواهید برای شما دعا کنند و اقوام خود مخصوصاً با خواهران و برادران خود با خوش خلقی رفتار کنید، این رفتارها در رشد و رسیدن به عرفان واقعی خیلی موثر است.
در آخر توصیه می شود که در حرکت خود به سوی کمال نه زیاده روی کنید و نه کم کاری. طوری برنامه ریزی کنید به درس، تفریح، ورزش و میهمانی های خود برسید و از طرفی همواره خدا را شاهد و ناظر کارهای خود ببینید. منتظر سوالات دیگر شما هستیم. دعا می کنیم که به خواسته های خوب و پاک تان برسید و شما نیز برای تعجیل در فرج امام زمان مان دعا کنید.
رهرو آن نیست که گه تند و گهی خسته رود - رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود
کتاب جهت مطالعه ی بیشتر؛
اسرار نماز، آقای قرائتی.
صلوة الخاشعین، شهید دستغیب(ره).
----------------------
[1] . فاطر/ 28.
[2] . عنکبوت/45.
[3] . بقره/183.
[4] .انفال/29،
[5] .مزمل/20.
[6] .حدید/9.
[7] . میزان الحکمه، حدیث 10235.
[8] .همان،1275.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
لینک دوستان
لوگوی دوستان
پیوندهای مفید
فهرست موضوعی یادداشت ها
موضوعات ساختاری وبلاگ
مشترک شوید