بازدید امروز : 137
بازدید دیروز : 549
طهارت فکر چگونه بوجود میآید، فکرهای آلوده بسیار به ذهنم میرسد ولی به آنها مجال نمیدهم ولی آنها ناراحتم میکنند و فکرم را به خود مشغول می کنند؟
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ. قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ(1) مَلِکِ النَّاسِ(2)إِلهِ النَّاسِ(3) مِنْ شَرِّ الْوَسْواسِ الْخَنَّاسِ(4) الَّذی یُوَسْوِسُ فی صُدُورِ النَّاسِ(5) مِنَ الْجِنَّةِ وَ النَّاسِ(6) بگو: پناه مىبرم به پروردگار مردم(1) به مالک و حاکم مردم(2)به(خدا و) معبود مردم(3) از شرّ وسوسهگر پنهانکار(4) که در درون سینه انسانها وسوسه مىکند(5) خواه از جنّ باشد یا از انسان!(6) (سوره ناس)
یکی از سوره هایی که خداوند در آن، راه کاری عملی برای مبارزه با افکار پلید، و پاک کردن ذهن از این گونه افکار داده است سوره مبارکه الناس می باشد، که جهت روشن شدن مطلب توضیحی پیرامون آن خواهیم داد.
نخستین مطلبی که از این مهم برداشت می شود اهمیت مسئله طهارت فکر است، به گونه ای که خداوند سوره ای را مختص به این امر بر پیامبر(ص) نازل کرده است. و راه و روش طهارت فکر را خداوند در این سوره به پیامبر خود می آموزد.
گفته بودید که فکرهای آلوده بسیار به ذهنتان می رسد و شما را ناراحت می کند! باید بدانید که این امریست طبیعی، که ذهن با این گونه افکار مواجهه بشود، چون این اقدام از دسیسه های شیطان است که برای گمراه ساختن انسان به کار می برد و بر این کار نیز قسم خورده است: قالَ فَبِعِزَّتِکَ لَأُغْوِیَنَّهُمْ أَجْمَعینَ اِلاَّ عِبادَکَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصینَ گفت: «به عزّتت سوگند، همه آنان را گمراه خواهم کرد، مگر بندگان خالص تو، از میان آنها!»(سوره ص 82 و83 ).
باید توجه داشت که هر لحظه امکان انحراف براى انسان وجود دارد، و اصولا وقتى خداوند به پیامبرش (ص) دستور مى دهد که از شر وسواس خناس به خداوند پناه برد دلیل بر امکان گرفتار شدن در دام خناسان و وسوسهگران است. اما باید توجه داشت که انسان با کمی اراده وکوشش می تواند خود را از این گونه افکار پاک کرده و راه سعادت را پیموده واز مخلصین درگاه ربوبی شود، البته بحمد الله این اراده و احساس مسئولیت نسبت به خود در شما شکل گرفته است و فقط کافیست دستورالعمل ذکر شده در این سوره را اجرا کنید تا به سلامت فکر واقعی برسید. و برای ما نیز دعا کنید تا ما نیز به این مهم دست یابیم.
نگاهی اجمالی به موضوع:
در این سوره انسان با گفتن ( رب الناس) اعتراف به ربوبیت پروردگار مىکند، و خود را تحت تربیت او قرار مىدهد.
و با گفتن ( مَلِکِ النَّاسِ) خود را ملک او مىداند، و بنده سر بر فرمانش مىشود.
و با گفتن ( إِلهِ النَّاسِ) در طریق عبودیت او گام مىنهد، و از عبادت غیر او پرهیز مىکند.
بدون شک کسى که به این صفات سهگانه مؤمن باشد، و خود را با هر سه هماهنگ سازد از شر وسوسهگران در امان خواهد بود.
قابل توجه اینکه در اینجا روى سه وصف از اوصاف بزرگ خداوند (ربوبیت و مالکیت و الوهیت) تکیه شده است که همه آنها ارتباط مستقیمى به تربیت انسان، و نجات او از چنگال وسوسهگران دارد.
البته منظور از پناه بردن به خدا این نیست که انسان تنها با زبان این جمله را بگوید، بلکه باید با فکر و عقیده و عمل نیز خود را در پناه خداوند قرار داده، از راههاى شیطانى، برنامههاى شیطانى، افکار و تبلیغات شیطانى، مجالس و محافل شیطانى، خود را کنار کشد، و در مسیر افکار و تبلیغات رحمانى جاى دهد، و گرنه انسانى که خود را در معرض طوفان آن وسوسهها عملا قرار داده، تنها با خواندن این سوره و گفتن این الفاظ بجایى نمىرسد.
در حقیقت این اوصاف سهگانه سه درس مهم تربیتى، سه برنامه پیشگیرى، و سه وسیله نجات از شر وسوسهگران است و انسان را در مقابل آنها بیمه مىکند.
وسواس یا فکرهای آلوده:
واژه - وسواس - به گفته (راغب درمفردات) در اصل صداى آهستهاى است که از به هم خوردن زینت آلات برمىخیزد! سپس به هر صداى آهسته گفته شده، و بعد از آن به خطورات و افکار بد و نامطلوبى که در دل و جان انسان پیدا مىشود، و شبیه صداى آهستهاى است که در گوش مىخوانند اطلاق می گردد.
خناس صیغه مبالغه از ماده خنوس (بر وزن خسوف) به معنى جمع شدن و عقب رفتن است، این به خاطر آن است که شیاطین هنگامى که نام خدا برده مىشود عقب نشینى مىکنند. اینکه در این سوره واژه خناس بصورت صفت برای وسواس آورده شده است به این معنا است که وسوسه و افکار پلید دائما از جایی که نام ویاد خداوند در آنجا باشد در فرارند، و جایی برای آنها وجود ندارد.
بنا بر این مفهوم آیات چنین است:( بگو من از شر وسوسهگر شیطان صفتى که از نام خدا مىگریزد و پنهان مىگردد به خدا پناه مىبرم).
روشهای شیطان برای گمراه کردن افکار:
اصولا - شیاطین - برنامههاى خود را با مخفى کارى مىآمیزند، و گاه چنان در گوش جان انسان مىدمند که انسان باور مىکند فکر، فکر خود او است، و از درون جانش جوشیده، و همین باعث اغوا و گمراهى او مىشود! کار شیطان تزیین است و مخفى کردن باطل در لعابى از حق، و دروغ در پوستهاى از راست، و گناه در لباس عبادت، و گمراهى در پوشش هدایت.
خلاصه هم خودشان مخفى هستند، و هم برنامههایشان پنهان است، و این هشدارى است به همه رهروان راه حق که منتظر نباشند شیاطین را در چهره و قیافه اصلى ببینند، یا برنامههایشان را در شکل انحرافى مشاهده کنند، هرگز چنین نیست، آنها وسواس خناسند، و کارشان حقه و دروغ و نیرنگ و ریا کارى و ظاهرسازى و مخفى کردن حق و القاء افکارپلید می باشد.
اسباب انحراف افکار:
باید بسیار دقت کرد جمله (مِنَ الْجِنَّةِ وَ النَّاسِ) هشدار مىدهد که - وسواسان خناس- سببهای انحراف افکار تنها در میان یک گروه و یک جماعت، و در یک قشر و یک لباس نیستند، در میان جن و انس پراکندهاند و در هر لباس و هر جماعتى یافت مىشوند، باید مراقب همه آنها بود و باید از شر همه آنها به خدا پناه برد.
از مصادیق این سببهای انحراف عبارتست از دوستان ناباب و گمراه، همنشینها و ارتباطهای منحرف، نویسندگان و گویندگان فاسد، مکتبهاى الحادى و التقاطى ظاهر فریب، وسائل ارتباط جمعى وسوسهگر، نگاه های وسوسه آمیز، گفت و شنودهای بیجا و خلاف ادب، همه اینها و غیر اینها در مفهوم گسترده - وسواس خناس - واردند که انسان باید از شر آنها به خدا پناه برد. و سعی کند دست آنها را از افکار خود با عدم توجه به توطئه هایشان کوتاه کند.
چرا به خدا پناه مىبریم؟!
با اینکه پیغمبر اکرم (ص) به لطف الهى و با امدادهاى غیبى، و سپردن خویشتن به خدا از هر گونه انحراف، بیمه شده بود ولى با این حال این آیات را مىخواند، و به او از شر وسواسان خناس پناه مىبرد با این حال تکلیف دیگران روشن است.
چه باید کرد:
نباید مایوس شد، چرا که در مقابل این وسوسهگران مخرب، فرشتگان آسمان به یارى بندگان مؤمن، و رهروان راه حق مىآیند، آرى مؤمنان تنها نیستند، فرشتگان بر آنها نازل مىشوند و آنها را کمک مىکنند: إِنَّ الَّذِینَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَیْهِمُ الْمَلائِکَةُ – همانا کسانی که گفتند پروردگار ما الله است و بر این گفته خود تاکیید و استقامت کردند، ملائکه به یاری آنها فرستاد خواهند شد.(فصلت- 30).
ولى به هر حال هرگز نباید مغرور شد، و خود را بى نیاز از موعظه و پند و تذکر و امدادهاى الهى دانست، باید همیشه به او پناه برد همیشه بیدار بود و همیشه هشیار.
در روایتى از پیغمبر اکرم (ص) مىخوانیم:
ما من مؤمن الا و لقلبه فى صدره اذنان: اذن ینفث فیها الملک، و اذن ینفث فیها الوسواس الخناس فیؤید اللَّه المؤمن بالملک، فهو قوله سبحانه: وَ أَیَّدَهُمْ بِرُوحٍ مِنْهُ
هر مؤمنى، قلبش دو گوش دارد، گوشى که فرشته در آن مىدمد، و گوشى که وسواس خناس در آن مىدمد، خداوند مؤمن را به وسیله فرشته تایید مىکند و این است معنى آیه - وَ أَیَّدَهُمْ بِرُوحٍ مِنْهُ – (مجمع البیان ج 10ص571)
در حدیث پر معنى و تکان دهندهاى از امام صادق (ع) مىخوانیم: هنگامى که آیه - وَ الَّذِینَ إِذا فَعَلُوا فاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَکَرُوا اللَّهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ (آل عمران 135): کسانى که وقتى کار بدى انجام دهند یا به خویشتن ستم کنند خدا را یاد مىآورند و براى گناهانشان استغفار مىکنند، نازل شد، ابلیس بالاى کوهى در مکه رفت، و با صداى بلند فریاد کشید، و سران لشگرش را جمع کرد.
گفتند: اى آقاى ما! چه شده است که ما را فرا خواندى؟
گفت: این آیه نازل شده (آیهاى که پشت مرا مىلرزاند و مایه نجات بشر است) چه کسى مىتواند با آن مقابله کند؟
یکى از شیاطین بزرگ گفت: من مىتوانم، نقشهام چنین است و چنان! ابلیس طرح او را نپسندید! دیگرى برخاست و طرح خود را ارائه داد باز هم مقبول نیفتاد! در اینجا وسواس خناس برخاست و گفت: من از عهده آن برمىآیم.
ابلیس گفت: از چه راه؟
گفت: آنها را با وعدهها و آرزوها سرگرم مىکنم، تا آلوده گناه شوند، و هنگامى که گناه کردند توبه را از یادشان مىبرم! ابلیس گفت: تو مىتوانى از عهده این کار برآیى (نقشهات بسیار ماهرانه و عالى است) و این ماموریت را تا دامنه قیامت به او سپرد«المیزان ج20 ص557».
دقت شود همین افکار پلید و خطرناک است که انسان را به بیراهه کشانده، وزمینه های فساد را در انسان فراهم میکند. و به دلیل اینکه جایگاهشان در ذهن است انسان از توبه آنها غافل شده و سنگینی آنها انسان را از طی مسیر سیر و سلوک وکمال باز می دارد. بنابر آیه شریفه (آل عمران 135) از روشهای مناسب جهت مبارزه با اینگونه افکار توبه و طلب آمرزش از خداوند متعال، بلافاصله پس از القاء اینگونه خطورات است. که سبب می شود تأثیر سیاه اینگونه افکار از روح آدمی برداشته شود.
خداوندا! ما را از شر همه این وسوسهگران و از شر تمام وسواسان خناس حفظ فرما.
پروردگارا! دام سخت است، و دشمن بیدار است و نقشههایش مخفى و پنهان، و جز با لطف تو نجات ممکن نیست.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
لینک دوستان
لوگوی دوستان
پیوندهای مفید
فهرست موضوعی یادداشت ها
موضوعات ساختاری وبلاگ
مشترک شوید