بازدید امروز : 124
بازدید دیروز : 549
چه سری در نماز است که اصلا تعطیلی ندارد؟
قبل از پاسخ به سوال شما دوست عزیز به عنوان مقدمه باید بگوئیم که انسان برای ادامه حیات مادی خود بسیاری از کارها را بدون هیچگونه تعطیلی خواسته یا ناخواسته تکرار می نماید و اگر روزی این امور تعطیل شود در واقع حیات مادی خود را به خطر انداخته است به عنوان نمونه : انسان نفس کشیدن را بدون تعطیلی تکرار می کند ، قلب انسان بدون تعطیلی به ضربان خود ادامه می دهد ، انسان برای رفع خستگی می خوابد و این عمل را بارها و بارها تکرار می کند بدون آنکه از تکرار آن خسته شود ، انسان برای زنده نگه داشتن خود بارها و بارها غذا می خورد ، آب می نوشد و برای حفظ سلامت خود بارها و بارها نظافت بدن را تکرار می کند و این امور نه تنها زمینه کسالت و خستگی وی را فراهم نمی کنند بلکه باعث نشاط و شادابی روزافزون وی نیز می گردند .
دانشجوی گرامی !
با توجه به مقدمه گفته شده در پاسخ به سوالتان باید گفت همانگونه که انسان در بعد حیات مادی خود نیاز به انجام بدون تعطیلی برخی اعمال دارد نسبت به حیات معنوی خود نیز باید برخی اعمال عبادی همچون نماز را بدون تعطیلی تکرار نماید والا تداوم و صحت حیات معنوی خود را با خطر مواجه می نماید تا جایی که نتیجه ای جز عذاب اخروی به دنبال نخواهد داشت .
گذشته از این تکرار بدون تعطیلی برخی اعمال عبادی همچون نماز نه تنها تداوم و صحت حیات معنوی انسان را تضمین می نماید بلکه زمینه ساز کمال و ارتقاء روز افزون انسان نیز می گردند ، تصور کنید کسی را که از پله های نردبانی بالا می رود ، کاری که این فرد در ظاهر انجام می دهد تکرار قدم نهادن بر پله های نردبان می باشد اما آنچه که در واقع اتفاق می افتد فاصله گرفتن از زمین و ارتقاء به درجات بالاتر است .
آنچه که در تکرار هر نوبت نماز آنهم بدون تعطیلی برای انسان ها اتفاق می افتد – البته با رعایت شرایط صحت و قبولی آن - همچون تکرار قدم نهادن بر پله های نردبان می باشد که انسان را از پلیدیهای دنیوی جدا کرده و به ملکوت اعلی نزدیکتر می نماید و تعطیلی آن همانند تعطیلی ضربان قلب معنوی انسان و یا متوقف شدن نفس کشیدن انسان می باشد که نتیجه آن نابودی حیات معنوی یا همان کفر می باشد و از همین رو پیامبر خدا ( صلی الله علیه وآله ) کسانی را که نماز را از روی عمد تعطیل می نمایند را در زمره کفار بر شمرده و فرموده است : «من ترک الصلاة متعمّداً فقد کفر » (بحارالانوار، ج30، ص 673) ؛ «کسی که عامدانه نماز را ترک کند، کافر شده است.»
برای واضح تر شدن این مطلب توجه شما را به چند نمونه از اسرار نماز که در آیات و روایات بدان اشاره شده و بیانگر ضرورت اقامه نمودن بدون تعطیلی نماز می باشد جلب می نمایم .
1- تکرار نماز ، تکرار یاد خداوند است
یکی از اسرار تکرار نماز آموزش مداوم توحید و یکتا پرستی است. از ا لله اکبر تا سلام جلوه های فراوانی از توحید تمرین می شود. نماز دستورالعمل زندگی خدامحور است که هر روز چندین وعده تکرار می شود. لذا خداوند متعال در دستور نماز می فرماید : إِنَّنی أَنَا اللَّهُ لا إِلهَ إِلاَّ أَنَا فَاعْبُدْنی وَ أَقِمِ الصَّلاةَ لِذِکْری ( طه : 14) ؛ من«اللَّه» هستم؛ معبودى جز من نیست! مرا بپرست، و نماز را براى یاد من بپادار!
2- تکرار نماز، تکرار شست و شو از گناه است
خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید : « وَ أَقِمِ الصَّلاةَ طَرَفَیِ النَّهارِ وَ زُلَفاً مِنَ اللَّیْلِ إِنَّ الْحَسَناتِ یُذْهِبْنَ السَّیِّئاتِ ذلِکَ ذِکْرى لِلذَّاکِرینَ ( هود : 114) ؛ « در دو طرف روز، و اوایل شب، نماز را برپا دار؛ چرا که حسنات، سیئات(و آثار آنها را) از بین مىبرند؛ این تذکّرى است براى کسانى که اهل تذکّرند! »
رسول خدا ( صل الله علیه و آله) نیز در خصوص تکرار نماز فرموده اند : «مثل الصلوات الخمس کمثل نهر جار عذب علی باب احدکم یغتسل فیه کل یوم خمس مرات فما یبقی ذلک من الدنس » (پیام پیامبر، متنعربى، ص: 236 - کنز العمال ، ج 7، ص 291، حدیث 18931) ؛ « نمازهای پنج گانه به نهر جاری گوارایی می مانند که بر در خانه هایتان روان است و هر روز پنج بار خود را در زلال آن شست و شو می دهید، دیگر هیچ پلیدی باقی نمی ماند. »
3- تکرار نماز فراری دهنده شیطان
رسول خدا صل الله علی وآله فرمودند : لَا یَزَالُ الشَّیْطَانُ یَرْعَبُ مِنْ بَنِی آدَمَ مَا حَافَظَ عَلَى الصَّلَوَاتِ الْخَمْسِ- فَإِذَا ضَیَّعَهُنَّ یَجْتَرِئُ عَلَیْهِ وَ أَوْقَعَهُ فِی الْعَظَائِمِ
همواره شیطان از بنی آدم گریزان است مادامی که بر نماز های پنج گانه محافظت می نماید اما هنگامیکه آنها را ضایع نمایع بر او جرأت پیدا کرده و او را دچار گرفتاریهاى بزرگ مىکند. ( جامع الأخبار، ص: 74)
4- نماز(انسان را) بازدارنده از زشتیها
اتْلُ ما أُوحِیَ إِلَیْکَ مِنَ الْکِتابِ وَ أَقِمِ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ وَ لَذِکْرُ اللَّهِ أَکْبَرُ وَ اللَّهُ یَعْلَمُ ما تَصْنَعُونَ (العنکبوت : 45)
آنچه را از کتاب(آسمانى) به تو وحى شده تلاوت کن، و نماز را برپا دار، که نماز(انسان را) از زشتیها و گناه بازمىدارد، و یاد خدا بزرگتر است؛ و خداوند مىداند شما چه کارهایى انجام مىدهید!
5- نماز بهترین کمک کار انسان در برابر مشکلات
یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اسْتَعینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرینَ (البقرة : 153)
اى افرادى که ایمان آوردهاید! از صبر(و استقامت) و نماز، کمک بگیرید! (زیرا) خداوند با صابران است
بنابراین با توجه به آیات و روایات گفته شده به خوبی می توان درک کرد که لازمه حیات معنوی انسان در جهت رشد و کمال و غلبه بر مشکلات و همچنین نجات از شیطان و گناهان ، خواندن نماز بدون هیچگونه تعطیلی می باشد .
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
لینک دوستان
لوگوی دوستان
پیوندهای مفید
فهرست موضوعی یادداشت ها
موضوعات ساختاری وبلاگ
مشترک شوید