بازدید امروز : 85
بازدید دیروز : 549
دختری هستم متولد سال 136. دوران عقد را در کنار همسر مهربانم می گذرانم و از لطف بی نهایت خداوند کریم او نیز از من اعلام رضایت می کند. آذر 1386 عقد کرده ایم و اگر خداوند منان عنایت کند قرار است بعد ماه مبارک عروسی کنیم و همه چیز برای یک زندگی خوب را خدای سبحان بهمان داده است. می خواهم در راه سیر و سلوک الهی قرار گیرم و اصلاً از شرایط فعلی ام راضی نیستم. از نظر همسر و اطرافیانم فوق العاده مؤثرم و رفتار و گفتارم در نظر آنها اثر گذار است. خداوند رئوف بیش از اندازه در حقّم مهربان است و من بی اندازه گستاخ و تنبل و کمی دروغگو. (تنبل واقعی و بدور از اغراق). با وجود تنبلی ام سعی می کنم اعمال واجبم را به موقع انجام دهم (از اعمال مستحبّی تنها از نماز غفیله و زیارت جامعه کبیره بهره می برم، آنهم برای درخواست حاجتی از معبودم)... لطفاً راهکاری را جلوی پایم قرار دهید تا از خجالتم نزد مهربانترین عالم کم شود و من به آرامش وصال و رضایت حق برسم. می خواهم قبل از ماه مبارک رمضان و مادر شدنم این حالم عوض شود. لطفاً راهکارتان مرحله ای و واضح باشد تا بتوانم با رعایت آن به خدای خوبم نزدیکتر شوم؟
مکاتبه شما با این مرکز و سؤالی که مطرح کرده اید، بازگو کننده گرایش های فکری و عقیدتی پاک و تحسین برانگیز و گویای حُسن اعتماد به این مرکز است، متن ارسالیتان را به دقت خوانده، با دغدغه هایتان در مورد فرصتهای جوانی آشنا شده و احساستان را نسبت به اینکه خواستار یک زندگی خدا محور هستید، درک می کنیم.
دوست عزیز؛
الحمدلله خدای مهربان نعمتهای بسیاری به شما عنایت فرموده و شکر این نعمت ها در این است که از تمامی آنها در جهت قرب و رضای حق تعالی استفاده نمایید.
اشاره به عدم رضایت از خویشتن کرده اید؛ داشتن چنین حالتی نیز، از صفات مؤمنین است و با وجود این احساس می توانید در جهت تکامل خویش تلاش نمایید.
اما در پاسخ به دغدغه هایی که مطرح نموید نکاتی را خدمت شما ارائه می نمائیم:
حرکت در مسیر سیر و سلوک، یعنی خدا محور شدن در تمام شئون زندگی. خدامحوری یعنی: تنظیم تمامی افکار و اعمال زندگی در مدار توحید. لذا اگر می خواهید زندگی خدامحوری داشته باشید و جزء سالکان الی الله باشید، باید زندگی خود را مبتنی بر خصوصیات ذیل تنظیم نمائید:
1- شناخت خدا:
امام رضا (علیه السلام) مى فرمایند: «اول عبادة الله معرفته؛ اولین مرتبه عبادت خدا، معرفت و شناخت خدا مى باشد.» بنابراین اولین و مهمترین حرکت ما به سوی خداوند، شناخت آفریدگار و خالقمان است.
در این باب اگر زمینه مطالعاتى شما کم است از کتاب هاى اعتقادى آقاى محسن قرائتى شروع کنید؛ ولى بعدا مسیر مطالعاتى شما در کتابهاى استاد مطهرى باشد. اما اگر در گذشته مطالعاتى داشته اید از کتاب توحید استاد مطهرى شروع کنید.
یکی از دلایل تنبلی و کسالت در عمل، این است که ما به آن کار و نتایج آن، شناخت کافی نداریم. لذا سعی کنید با مطالعه ای مستمر، به شناخت و آگاهی خود بیافزایید.
2- شناخت دستورات خدا و عمل به آنها:
جهت شناخت دستورات عملى باید به رساله هاى عملیه مجتهدین کرام رجوع شود. بنابراین با رجوع به رساله مى توان واجب و حرام الهى را شناخت. بسیاری از افراد ممکن است با دستورات الهی کاملا آشنا بوده و از حرام و حلال الهی مطلع باشند ولی به هنگام بروز خواهش های نفسانی و وسوسه های شیطان از فرامین الهی سرپیچی نمایند.
اما افرادی که تصمیم به حرکت در مسیر خدا را گرفته اند، دستورات الهی را بر دستورات نفس و شیطان، در عمل ترجیح می دهند . امام سجاد (علیه السلام) مى فرمایند: «من عمل بما افترض الله علیه فهو من اعبد الناس؛ هر کس به آنچه خدا بر او واجب کرده عمل کند از عابدترین مردم مى باشد». بنابراین انجام واجبات و ترک محرمات بر هر چیزى ترجیح دارد و از ویژگی های برجسته خدا محوری می باشد .
ای عزیز؛
بدان که هیچ وسیله ای به اندازه انجام واجبات و ترک معاصی انسان را به خدا نزدیک نمی کند «قال الله تبارک و تعالی: ماتحبب الی عبدی شی ٍ احب الی مما افترضته علیه؛ خداوند فرمود: بنده ام با هیچ وسیله ای دوست داشتنی تر از فرائض محبوب من نمی شود.» (میزان الحکمه؛ محمدی ری شهری، محمد، ج2، ص691)
3- استقامت در مسیر بندگى:
مهمترین نکته در سیر و سلوک، بندگى مادام العمرى و همیشگى خدا می باشد. خداوند تبارک و تعالى به پیامبر اکرم (صلی الله علیه و اله وسلم) در قرآن چنین خطاب مى کند: «فاعبده واصطبر لعبادته؛ او را عبادت کن و در راه پرستش او شکیبا باش»، (سوره مریم، آیه 65). حضرت على (علیه السلام) مى فرمایند: «دوام العباده برهان الظفر بالسعاده» (الغرر والدرر، باب العباده، ص 24 و 318)؛ عبادت دوام دار و همیشگى، دلیل قاطع ظفر و دستیابى به سعادت و خوشبختى است.
4-همسردای به نحو شایسته: یکی از مهممترین راههای تقرب به خدای سبحان این است که یک زن به گونه ای همسرداری کند که مورد رضای خدای رحمان است. امام علی (علیه السلام) می فرمایند: «جهاد المراة حسن التبعل؛ جهاد زن نیکو شوهرداری کردن اوست» نهج البلاغه، حکمت136
اگر کسی بتواند به نحو احسن وظایف همسرداری خود را انجام دهد به قطع و یقین در نزد خدای سبحان جایگاه ویژه ای خواهد داشت. چرا که در ارتباط با همسر و خانواده است که معایب انسان آشکار می شود اینجاست که باید با هوای نفس مبارزه کرده و خود را اصلاح نماید.
شما دوست عزیز می توانیدبا استفاده از برنامه ی گلبرگ زندگی (توصیه های آقای دهنوی در روزهای پنج شنبه در صدا و سیما و همچنین مطالعه ی کتاب هایی که معرفی می کنند) در انجام وظیفه ی مهم همسرداری بهتر بکوشید.
چند توصیه ی زمینه ساز، جهت حرکت در مسیر رضای الهی:
- تقویت ارتباط عاشقانه با خداوند و اولیای معصومین (علیهم السلام) از طریق انجام مستحبات و زیارات و مانند آن؛ چرا که اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) واسطه های فیض الهی هستند؛ یعنی هر خیری، از کانال آنها به بندگان می رسد. همچنین آنها باب الله هستند؛ یعنی راه رسیدن به قرب حق تعالی از طریق آنها حاصل می شود. بنابراین با تمام وجود به آن ذوات نورانی بویژه امام عصر (علیه السلام) توسل جویید و از آنها کمک بخواهید.
- ارتباط عمیق با قرآن
قرآن نقشه ی راهی است که از طرف محبوب به سمت محب فرستاده شده است، تا بندگان، با خواندن آن و حرکت در مسیری که توسط قرآن راهنمایی شده، به خدای مهربان برسند. بنابراین سعی کن حداقل روزی چند آیه را با دقت در معانی و تدبر بخوانی.
- اصلاح صفات شخصیتی و پاک سازی دل و درون از رذایل اخلاقی و آراسته شدن به فضایل اخلاقی از طریق راهکارهای علم اخلاق و تمرین آن ها در معاشرت با مردم و رعایت اخلاق اجتماعی.
مثلا ً اگر گاهگاهی به جای سخن راست، به دروغ متوسل می شوید، با مطالعه ی احادیث وارده در مذمت دروغ و کتب اخلاقی در این زمینه و عمل کردن به راهکارهای سفارش شده ، برای ترک رذیله ی دروغ، تلاش کنید این خصلت را از خود دور کنید.
*اشکال بسیاری از نوجوانان و جوانان در رسیدن به اهدافشان کم همتی، ضعف اراده، بی نظمی و فقدان برنامه در زندگی می باشد. لذا برای جلوگیری از اتلاف عمر و استفاده بهتر از سنین جوانیتان جهت کسب علم و معرفت چند دستورالعمل را سرلوحه فعالیت های خود قرار دهید:
الف- تمرکز در هدف
توجه داشته باشید گاهى اوقات چند هدف را نمى توان در کنار یکدیگر به صورت هفته اى و یا حتى روزانه تعقیب نمود؛ بلکه باید فقط یکى را به سرانجام رساند و یا تا مرحله اى پیش برد و آنگاه به دیگرى پرداخت. لذا باید بررسى کرد که آیا چند هدف مورد نظر را مى توان در کنار هم انجام داد یا نه؟ اگر آنها در کنار هم جمع نمى شوند و یا شما توان آن را ندارید و یا موجب آسیب رسیدن به برخى اهداف دیگرى مى شود باید بین آنها ترتیب زمانى و مقطعى در نظر بگیرید. مثلا دو سال مسائل شرعى و معارف الهى را کامل کنید آنگاه به مساله بعد بپردازید.
ب – توجه به اولویت ها
توجه داشته باشید که رسالت ما در درجه اول توجه به وظایفی است که در برابر خانواده داریم. باید کارهایمان را اولیت بندی کنیم و ابتدا به کارهای مهمتر و سنگین بپردازیم و آنگاه به سراغ کارهای کم اهمیت تر برویم. مطاله علوم دینی را حتماً در برنامه روزانه خود داشته باشید.
د– پرکردن صحیح اوقات فراغت
گاهى اوقات مى توان جهت پر کردن اوقات فراغت و یا رفع خستگى به برخى مطالب مورد نیاز نیز پرداخت و یا در فرصت هاى کوتاه آنها را بدست آورد البته به شرط آنکه:
- برنامه مطالعاتى داشته باشید.
- استمرار در پى گیرى مطالعات جانبى داشته باشید.
- پراکنده کارى نداشته باشید.
هـ : مدیریت زمان داشته باشید.
عمر و زمان به سرعت در حال گذشت است و گذشت آن محسوس نیست.
على (علیه السلام) فرمود: «الفرصة تمرّ مرّ السّحاب» (منتخب میزان الحکمه، محمدى رى شهرى، قم دارالحدیث، ص 403، ح 4987.) زمان و فرصت همچون ابر در حال گذر است.
مدیریت زمان، نشانه رشد اجتماعى و عامل سعادت اخروى است که می تواند زمان را تحت اختیار شما درآورد.
رسول خدا (صلی الله علیه و اله) فرمود: «انّ عمرک مهر سعادتک ان انفذته فى طاعة ربّک» عمر (و زمان) قیمت و بهاى سعادت تو است، اگر (با برنامه ریزى) در مسیر طاعت خدا به کار گرفته شود.
برای بهره وری بهتر از وقت و زمان، توجه به نکات زیر مؤثر است:
- برنامه باید در حد توان باشد نه خارج از توان، همانطور که گفته اند سنگ بزرگ علامت نزدن است. پس باید مطابق طاقت و توان جسمى و روحى تان برنامه را طرح ریزى و اجرا کنید و از حد تعادل خارج نشوید.
ـ نظم در کارها
با نظم دادن به کارها است که می توان تمامی فعالیت های روزانه خود را با وجود تمامی مشغله های فکری و کاری به ثمر رساند . نقل می کنند شیخ انصارى با برنامه ریزى که داشت علاوه بر کارهاى اصلى، هر روز یک جزء قرآن، یک نماز جعفر طیار، زیارت جامعه و زیارت عاشورا مى خواند. (چهل مجلس، احمد دهقان، قم، انتشارات ناصر، 1382، ص 253)
- استفاده مفید از زمان
«مارون کور» با برنامه ریزى دقیق، یکى از آثارش را در ضمن رفتن از خانه بیمارى به خانه بیمار دیگر نوشت.»( چهل مجلس، احمد دهقان، قم، انتشارات ناصر، 1382، ص254) و دکتر «برزى» زبان فرانسوى و ایتالیایى را هنگام رفتن به اداره و بازگشت از آن یاد گرفت.» (چهل مجلس، احمد دهقان، قم، انتشارات ناصر، 1382، ص254)
- در برنامه خود، اعمال عبادی همچون نماز را در اول وقت خود قرار دهید – که بحمد الله این کار را می کنید- و همچنین از قرار دادن زمانی برای اوقات فراغت و انجام برنامه های منظم ورزشی غفلت نکنید.
- ساعات اولیه صبح را نخوابید و از آن لحظات استفاده کنید. البته توجه داشته باشید که تدریجی اقدام نمایید. اگر تاکنون بعد از نماز صبح استراحت میکرده اید الان مدت 10 دقیقه بعد نماز بیدار بمانید تا زمانی که بیدار ماندن 10 دقیقه برایتان آسان شود آنگاه به تدریج 10دقیقه -10 دقیقه اضافه نمایید.
- براى پایبند بودن و عمل کردن به برنامه هاى طراحى شده خود از یک برنامه تنبیه و پاداش کمک بگیرید و در پایان هر روز یا هر هفته به میزان موفقیت ها و عملى کردن برنامه هاى طراحى شده خود را تشویق کنید و به میزان تنبلى ها و عمل نکردن به آن برنامه خود را تنبیه کنید.
پرسشگر عزیز!
بدان که حرکت در مسیر الهی تدریجی و قدم به قدم است. لذا گمان نکن که تا ماه مبارک رمضان به همه ی اهداف و خواسته هایت می رسی؛ بلکه مهم این است که در مسیر الهی حرکت کرده و دراین راه استقامت داشته باشی.
موفق پیروز باشید.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
لینک دوستان
لوگوی دوستان
پیوندهای مفید
فهرست موضوعی یادداشت ها
موضوعات ساختاری وبلاگ
مشترک شوید