بازدید امروز : 357
بازدید دیروز : 141
اینکه در دین اسلام این قدر به نماز اول وقت اهمیت می دهند، خب نمازهای ما که ایراد و اشکال دارد پس چه اهمیتی دارد که اول وقت بخوانیم؟
نماز دارای مراتب فراوان و درجات بسیاری است و هر درجه آن دارای ارزش است؛ زیرا آثار و برکات نماز و به خصوص نماز اول وقت به اندازه ای زیاد و و فراوان است که حتی اگر نماز، دارای نقص های فراوان باشد در حد خود، موجب خشنودی خداوند است. البته باید کوشید تا با بالا بردن آگاهی خود درباره فلسفه نماز، بویژه اول وقت و عبادت و مانند آن, از نقص های آن کاست.
دوست عزیز!
هر عملی خاصیت و فایده ی خود را دارد؛ لذا ما وظیفه داریم در عین حال که نمازمان را در اول وقت می خوانیم، نقص ها و کاستی های آن را نیز برطرف کنیم؛ نه اینکه به بهانه ی اشکال در نماز، خود را از برکات نماز اول وقت محروم کنیم.
در روایتی از امام صادق(علیه السلام) آمده است: «اول چیزى که در قیامت مىپرسند نماز است، اگر قبول شد سایر عبادات نیز مقبول است» (محاسن برقى، ج 1، ص 81) نیز امام صادق (علیه السلام) فرمودند: «شفاعت ما به کسى که نماز را سبک بشمارد نمىرسد» (همان، ص 80 ) و از مصادیق سبک شمردن نماز، تأخیر در خواندن آن است.
مرحوم آیه الله بهجت فرموده اند که: نماز اول وقت و تداوم آن انسان را به کمالات الهی و مراتب والای انسانی و معنوی می رساند و این سخن را بسیاری از بزرگان اهل معرفت بیان کرده اند.
سبک شمردن نماز، آثار و نتایج شوم فراوانى دارد؛ حضرت رسول اکرم در این باره مىفرماید:
هر کس نماز را سبک بشمارد، دچار پانزده بلا مىشود:
شش بلا در دنیا، سه بلا در هنگام مرگ، سه بلا در قبر و سه بلا و عقوبت هنگامى که از قبر بیرون مىآید:
الف. آنچه در دنیا به آن دچار مىشود:
1. خداوند برکت را از عمر او برمى دارد.
2. خداوند برکت را از روزىاش بر مىدارد.
3. چهره خوبان از او گرفته مىشود.
4. کار نیک وى دیگر پاداش نخواهد داشت.
5. دعایش به اجابت نمىرسد.
6. از دعاى خوبان بهرهاى نخواهد برد.
ب. آنچه در هنگام مرگ به آن دچار مىشود:
1. با ذلت و خوارى مىمیرد.
2. گرسنه از دنیا مىرود.
3. تشنه مىمیرد.
ج. آنچه در قبر گریبانش را مىگیرد:
1. خداوند ملکى را در قبر وى مىگمارد، تا او را شکنجه کند.
2. قبر بر وى تنگ خواهد گرفت.
3. درون قبر وى، تاریک خواهد بود.
د. آنچه در قیامت هنگام برخاستن از قبر به آن دچار مىشود:
1. خداوند فرشتهاى بر او مىگمارد، تا وى را با صورت بر زمین بکشد؛ در حالى که مردم نظاره مىکنند.
2. با وى محاسبه سختى خواهد داشت.
3. هرگز خداوند به وى نظر رحمت نمىافکند و تطهیرش نمىکند و عذاب دردناک و سختى در انتظار او است. .(مستدرک الوسائل، ج 1، ص 171 - 172)
از دیگر مضرات نخواندن نماز در اول وقت این است که موجب جرأت و سلطه شیطان بر انسان مى شود. رسول خدا (صلی الله علیه و اله) مىفرماید:
شیطان همیشه از مؤمن مىترسد، تا زمانى که بر نمازهاى پنجگانه محافظت دارد. اما هنگامى که پنج وقت نماز را ضایع کرد، بر او جرأت پیدا مىکند و او را در گناهان بزرگ مىاندازد. {- وسائل الشیعه، ج 3، ص 18}
یکى دیگر از آثار شوم سستى در نماز، محشور شدن با افراد دوزخى در قیامت است.
پیامبر(صلی الله علیه و اله) مىفرماید:
کسى که نمازهاى پنجگانهاش را با طهارت کامل در اول وقت به جا آورد، این نماز در قیامت براى او نور و برهان است و کسى که نمازش را ضایع کند (از جمله اول وقت نخواند)، با فرعون و هامان محشور خواهد شد. - سفینة البحار، ج 2، ص 43-
ذکر چند حدیث در خصوص نماز اول وقت:
امام صادق(علیه السلام) فرموده است:
کسى که نمازها را بى سبب به تأخیر اندازد و حدود آنها را حفظ نکند، فرشتهاى نماز او را سیاه و تاریک به آسمان برد؛ در حالى که نماز با صداى بلند به نمازگزار گوید: مرا ضایع کردى، خداى تو را ضایع کند؛ آن چنان که مرا ضایع کردى. {- آداب الصلاة، ص 3 و 4.}
حضرت مهدى (عج الله تعالی فرجه الشریف) به یکى از مشتاقان دیدارش (زهرى) که به زیارت آن حضرت موفق شده بود، دوبار فرمود:
از رحمت خدا دور است کسى که نماز صبح را چندان تأخیر اندازد تا ستارهها ناپدید شوند و نماز مغرب را به قدرى تأخیر اندازد تا ستارهها ظاهر شوند. {- حق الیقین، ص 302}
امام صادق (علیه السلام ) در این باره مى فرماید: هنگامى که وقت نماز داخل شد، تمام درهاى آسمان باز مى شود و فرشتگان، اعمال انسان را در آن وقت بالا مى برند. دوست ندارم عمل هیچ کس از عمل من جلوتر به آسمان بالا رود و دوست ندارم عمل کسى در پرونده عملش جلوتر از عمل من نوشته شود.
امام رضا (علیه السلام ) فرمود: هر رکعتى از نماز در اول وقت ، مطابق با هزار رکعت در غیر وقت آن است.
امام جعفر صادق (علیه السلام ) نقل شده است که فرمود: شیعیان ما را به مواظبت نمودن نماز اول وقت، امتحان کنید! امام (علیه السلام ) مى خواهد این مطلب را بیان کند که اگر نمازگزار، نماز خود را در اول وقت بخواند از شیعیان ما مى باشد.
امام صادق (علیه السلام ) نیز درباره نماز اول وقت مى فرماید: کسى - به نماز اول وقت اهمیت دهد و سعى کند که آن را در اول وقت به جاى آورد، من (چهار چیز را) براى او زمانت مى کنم (و آن ها عبارتند از):
اول این که: هنگام مرگ با حالت شادمانى، خوشحالى، راحتى و سرور از دنیا مى رود.
دوم این که، تمام غم ها و غصه ها و ناراحتى هاى او (در دنیا و آخرت ) برطرف مى گردد.
سوم این که، از عذاب الهى و آتش سوزان جهنم نجات پیدا مى کند.
چهارم این که، (اول صبح قیامت) داخل بهشت هاى پر نعمت مى شود.
پرسشگر گرامی!
یکى از کسانى که حتما نماز خود را اول وقت مى خواند، وجود نازنین امام زمان حضرت مهدى (علیه السلام) روحى و ارواح العالمین لمقدمه الفداه مى باشد و براى آن حضرت، ممکن نیست نماز خود را در غیر وقت خودش اقامه نماید. بعضى از محدثان بزرگوار نقل کرده اند که : نماز اول وقت ، حتما بالا مى رود و اگر کسى نماز خود را در اول وقت بخواند ملائکه آسمان، نماز او را با نماز امام زمان (علیه السلام) و افراد صالح خداوند، بالا مى برند و از فضل وجود و کرم خداوند دور است نمازى که با نماز امام زمان بالا رود، به آن توجه نکند و آن را قبول ننماید.
جمله ی پایانی اینکه: در حد توان سعی کنید با تمرین و ممارست، اشکالات نماز خود را برطرف کنید؛ و در عین حال نیز نمازهای خود را در اول وقت بخوانید.
پیروز و موفق باشید.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
لینک دوستان
لوگوی دوستان
پیوندهای مفید
فهرست موضوعی یادداشت ها
موضوعات ساختاری وبلاگ
مشترک شوید