بازدید امروز : 57
بازدید دیروز : 82
1- سلام حالات و ریاضات سنگین درتزکیه ایا برای همه است؟ ایا بدون استاد نمی شود از این مرحله عبور کرد؟
دوست گرامی. خود دنیا مظهر خدا است و بد نیست, اما چیزی که برای انسان مهلک است, دنیا گرایی و فانی شدن در دنیا است, زیرا مسیر انسان به سوی خدا است و باید از دنیا به سوی معنویت و خدا مهاجرت نماید. این مهاجرت همان تزکیه نفس است. تزکیه از ایمان و علم و عمل در مراحل اولیه شروع می شود و تمثیلات و کارهای سنگین مربوط به مراحل نهایی آن است. مراحل ابتدایی استاد خاص نمی خواهد و همین علما و مراجع و کتاب ها به خصوص قرآن کریم و روایات کافی هستند. استاد خاص هم مربوط به مراحل نهایی است و خود خداوند اگر صلاح بداند و شایستگی فرد اثبات شود برای او مقرر خواهد کرد. من جاهد فینا لنهدینهم سبلنا.
?2- مفاهیم و تفاوت جهاد اکبر و جهاد اصغر چیست؟
امام صادق (ع) می فرمایند: پیامبر(ص) گروهی از اصحاب را برای عملیات نظامی به جایی فرستاد و زمانی که از مأموریت برگشتند به آنان فرمود، آفرین بر گروهی که جهاد اصغر را به نحو احسن بجای آوردند اما جهاد اکبر را باقی گذاشتند (و حقّش را اداء نکردند) در این حین عدّه ای از ایشان پرسیدند که ای رسول خدا جهاد اکبر چیست؟ حضرت فرمودند جهاد با نفس جهاد اکبر است.(1)
از این روایت به خوبی معنا و مفهوم دو واژه جهاد اکبر و جهاد اصغر معلوم می شود و اینکه چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند. در تعالیم دینی صیانت و دفاع از کیان سرزمینهای اسلامی و جان و نوامیس مسلمانان با اینکه از اوجب واجبات است اما به جهاد اصغر تعبیر شده است و حفظ و صیانت نفس از کژیها و انحرافات به جهاد اکبر. چرا که شرط پیروزی در صحنه نبرد، دلدادگی و مطیع محض مولا بودن، پیروزی در صحنه جهاد اکبر و تزکیه نفس است. خداوند در سوره بقره آیه 249 می فرماید: (کَمْ مِنْ فِئَةٍ قَلیلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً کَثیرَةً بِإِذْنِ اللَّهِ وَ اللَّهُ مَعَ الصَّابِرینَ - چه بسیار گروههاى کوچکى که به فرمان خدا، بر گروههاى عظیمى پیروز شدند!» و خداوند، با صابران و استقامتکنندگان) است. طالوت با گروه اندک اما مخلصی که داشت توانست جالوت و سپاهیان بی شمارش را مغلوب کند. و با مراجعه به آیه فوق می بینید که این پیروزی را مدیون مبارزه با هواهای نفسانی و تزکیه نفس می باشند.
«بیانی دیگر»
بعضی از بزرگان تعبیرات دقیقتری در اینباره دارند که خوب است به آنان نیز توجه شود. حضرت آیت الله جوادی آملی در کتاب حیات عارفانه امام علی (ع) چنین می نویسد: نبرد با دشمن مهاجم بیرونى که تهاجم به وطن را پیشه، و تاراج آن را در سر دارد «جهاد اصغر» است. و نبرد عقل با نفس امّاره شهوتگرا و غضب آلود «جهاد اوسط» است. و نبرد قلب و عقل و جنگ حضور و حصول و دفاع شهود عین در برابر فهم ذهن «جهاد اکبر» است، که هجرت کبرا را به همراه دارد. و به بیانی دیگر ایشان مصادیق این تعاریف را چنین بیان می کنند:
(فن اخلاق) که براى پرورش مجاهد نستوه به کار می آید، جهاد اوسط است تا از کمند هوا برهد و از کمین هوس نجات یابد و به منطقه امن قسط و عدل برسد. و (فنّ عرفان) براى پرورش سلحشور مقاوم جهاد اکبر است تا از مرصاد علم حصولى برهد و از رصد برهان عقلى رهایى یابد و از محدوده تاریک مفهوم و باریک ذهن نجات پیدا کند و به منطقهاى که مساحت آن بیکران است بار یابد و از طعم شهود طرفى ببندد و از استشمام رایحه مصداق عینى متنعّم شود.
(1) الکافی ج 5 باب وجوه الجهاد .... ص : 9
عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع أَنَّ النَّبِیَّ ص بَعَثَ بِسَرِیَّةٍ فَلَمَّا رَجَعُوا قَالَ مَرْحَباً بِقَوْمٍ قَضَوُا الْجِهَادَ الْأَصْغَرَ وَ بَقِیَ الْجِهَادُ الْأَکْبَرُ قِیلَ یَا رَسُولَ اللَّهِ ص وَ مَا الْجِهَادُ الْأَکْبَرُ قَالَ جِهَادُ النَّفْسِ
3- چگونه انسان ها می توانند ظرف و جودی خود را بیشتر کنند؟
دوست گرامی. این مسیر با علم و عمل برخواسته و در راستای ایمان طی می شود. مهمترین عامل افزایش ظرفیت انسان این است که اولا ایمان داشته باشد و ثانیا سعی کند علومی که در راستای ایمان است کسب نماید و ثالثا به هر چه آموخت عمل کند. این راهبرد و راهکار دائما به او کمک می کند تا بر ظرفیت خویش بیافزاید و به خدای متعال که ظرف بی نهایت هستی است نزدیک شود.
4- به نظر شما عمل کردن به قرآن چیست؟
دوست گرامی. در صورتی انسان می تواند به قرآن عمل کند که اولا خطوط کلی حاکم بر آنرا بداند و ثانیا به احکام و دیدگاه های ان آشنا باشد و سپس آنها را در زندگی خود اجرایی نماید. عمل به قرآن یعنی تزکیه کردن نفس از صفات و رفتار و عمل اهل دنیا و تخلق به صفات و اعمال و باورهای اهل ایمان. خط کلی قرآن کریم این است که می خواهد انسان ها را از دنیا و صفات اهل دنیا تخلیه و آنها را به صفات و منش اهل ایمان بیاراید. تمام این خصوصیات در قرآن کریم آمده است و راهکار آن این است که فرد مسلمان به آنچه در این باره از این کتاب مقدس فرا می گیرد عمل کند تا به تدریج حامل قرآن و عامل به قرآن شود.
5- چه کنیم که اگر توبه کردیم توبه را نشکنیم و نسبت به انجام عبادات پس از مدتی کسل نشویم؟
دوست گرامی. پس از توبه باید تزکیه نفس انجام شود, زیرا ریشه گناه در نفسانیت و گرایش به دنیا و لذت های نفسانی است, اگر انسان توبه کند ولی زمینه های گرایش افراطی به نفس و دنیا را از نفس خود پاک نکرده باشد, همیشه در معرض بازگشت به گناه خواهد بود. همین دنیا گرایی باعث می شود تا انسان لذت های معنوی را درک نکند و نسبت به عبادت انگیزه قوی نداشته باشد و لذت عبادت را نچشد و بعد از مدتی کسل گردد. پس ریشه کن کردن تمامی این آسیب ها با تزکیه نفس و تلاش برای درک لذت عبادت امکان پذیر خواهد بود. موفق باشید.
6- دوست دارم نماز بخونم ولی در خواندن نماز تنبلی میکنم.
دوست گرامی. می خوام نماز بخونم ولی تنبلی می کنم, مثل این می ماند که کسی بگوید می خواهم خودم را از جهنم نجات بدم ولی تنبلی می کنم. وقتی انسان ایمان می آورد و تصمیم می گیرد که خود را از جرگه اهل دنیا و جهنم نجات بدهد و به اهل بهشت و بندگان خدای بپیوندد, اولین قدمی که برمی دارد نماز است. بدون نماز اصلا ایمان انسان اثبات نمی شود. نماز رکن دین و ایمان است و اولین عمل نجات بخش انسان و اعلام بندگی نسبت به خداوند و ورود به جرگه اهل نجات و سعادت است. آدم تنبل اهمیت موضوع را نمی داند وگرنه برای کسی که می داند خانه اش اتش گرفته تنبلی در فرار کردن معقول نیست.
7- راههای افزایش ایمان چیست و جوانان چگونه می توانند در جامعه امروزی ایمانشان را حفظ کنند؟
دوست گرامی. برای تقویت ایمان شما به دو نکته مهم باید توجه داشته باشید. یکم اینکه این کار جز با تزکیه نفس امکان پذیر نیست و تزکیه یعنی دامن از دنیا و اهل دنیا بیرون کشیدن و به جرگه اهل ایمان وارد شدن و تسلیم خداوند گردیدن. دوم بدانید که راه ایمان نیز دارای مراتبی است که این مراتب جز با علم و عمل طی نمی شود. به هر چه که در این مسیر می دانید یکی یکی عمل کنید حتی اگر یک عمل جزیی باشد. یک علم کوچک یک عمل کوچک می طلبد و همین طور چون علم افزونی می گیرد عمل نیز فزون می شود تا به تدریج ایمان شما به مراحل بالای آن که یقین است وارد می گردد و تقویت می شود.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
لینک دوستان
لوگوی دوستان
پیوندهای مفید
فهرست موضوعی یادداشت ها
موضوعات ساختاری وبلاگ
مشترک شوید