بازدید امروز : 112
بازدید دیروز : 87
بعضا انسان احساس می کند که چرا باید همه روزه این همه دعا کند آن هم تکراری.گاهی انسان خسته از تکراری بودن دعا می کند. یا اینکه چرا باید همه روزه یکسری دعاهایی را که تکراری هم هستند را بکند؟
سؤال خوبی است ، کلمه« باید» استفاده شده ،در حالی که «بایدی» در کار نیست وشما می توانید دعا بخوانید ویا نخوانید ویادعای دیگری بخوانید.
شاید منظورتان دعاهایی است که در ماه مبارک ،بعد از هر وعده نماز خوانده می شود و معمولا یکسان است ،بله یکی از آرزوهای بنده این است که ای کاش ،همه دعاهایی که« مرحوم شیخ عباس » در مفاتیح زحمت کشیده و جمع آوری کرده ،با یک برنامه ریزی خوبی در ماه مبارک خوانده می شد ، البته ناگفته نماند که اگر فقط یکی از دعاها ،درست خوانده شود و فهمیده شود و لذت ارتباط با خدا در همان یک دعا، کاملا احساس شود بسیارعالی است ،چون دعا یعنى درخواست از خداى متعال براى برآورده ساختن حاجتى و طبیعى است که این ارتباط در صورتى مؤثر واقع مىشود که باطن انسان متوجه خدای متعال باشد و تضرع به پیشگاه او شکل بگیرد و انسان فقط خدا را مؤثر در امور بداند. رسول اکرم (صلی الله علیه و اله) مىفرماید، بدانید که خداوند دعائى که از قلب غافل برخاسته باشد قبول نمىکند. (میزان الحکمه، حدیث5606)
متاسفانه همان طوری که بعضا در نمازهایمان بی توجه وبدون حضور قلب هستیم در دعاها نیز این چنینیم ،لذا احساس یکنواختی وخستگی وزدگی به ما دست می دهد، البته بعضی از افراد چنین نیستند وسعیشان در استفاده از این ارتباط وموقعیت پیش آمده است .
مساله ای که از اهمیت زیادی برخوردار است توجه به حقیقت دعا و پی بردن به ارزش دعاست؛ اینکه به دعا تنها به چشم وسیله ای برای گرفتن حاجت نگاه نکنیم؛ نه اینکه حاجات خود را از طریق دعا نخواهیم، خیر، بلکه مقصود این است که بدانیم نفس دعا کردن، عبادت است و دعا کننده چه حاجت بگیرد و چه نگیرد عبادت کرده و به خداوند نزدیک شده است.
امام باقر (علیه السلام) می فرمایند: «افضل العبادة الدعا» (میزان الحکمه/ج4/ص1644) دعا برترین عبادت است.
امام صادق(علیه السلام) فرمود: شما را به دعا سفارش مى کنم؛ زیرا با هیچ عمل دیگرى همچون دعا، به خدا نزدیک نمى شوید. (کافی، ج2، 467)
تکرار در دعا را از دو جنبه دیگر نیز می توان توجه کرد:
1- از تکرار؛ به اصرار در دعا تعبیر کرد ؛ یکى از عواملى که سبب استجابت دعا مىگردد اصرار در دعا مىباشد. خداى متعال بنا به دلائلى گاهى اوقات دعاى بنده خویش را سریعاً ا جابت نمىکند. حال یا به علت گناهى که انجام داده و باید توبه کند و یا به علت عدم وجود شرایط لازم و نیاز به فرصت براى استجابت دعا از مجراى طبیعى و یا به جهت این که خداى متعال مىخواهد بندهاش ارتباط خود را با او بیشتر کند و به درگاه او توجه زیادتر داشته باشد.
بنابراین اصرار در دعا خود مىتواند عاملى در استجابت دعا محسوب شود و خود اصرار ورزیدن در دعا موجب خوشنودى خداوند متعال است. امام باقر (علیه السلام) مىفرماید: بدرستى که خداوند متعال کراهت دارد از اصرار مردم نسبت به یکدیگر براى اداى حاجات در حالى که آن را براى خود دوست دارد. (میزان الحکمه،ج2،ص880)
2- از تکرار ؛ برای تلقین کردن وایجاد توجه در خود به نیاز ، وایجاد اخلاص به بندگی ، تعبیر کرد؛ بسیاری از دعاها واذکاری که ما در شبانه روز می خوانیم ، تکراری است ، در نماز های یومیه ، حتی در اعمال حج ، یک جهت آن ممکن است تلقین باشد که آن اثر تربیتی بسیار عمیق وقابل توجهی دارد؛ واین تلقین سبب اخلاص گردد و همین که دعا و عبادت با خلوص نیت و شرایط لازم انجام می شود، در همان لحظه به اجابت می رسد و اثر معنوی خود را بر روح و جان انسان می گذارد. و با استمرار این حالت است که آدمی به تدریج مظهر نورانیت و اسماء و صفات کمالیه حق تعالی شده، به کمال و سعادت شایسته خود می رسد، خود دعا کردن، در حقیقت، درمان عطش قلب و تسکین سوزش جان و نیاز روح به عروج به عالم قدس اله است. امام صادق(ع)فرمود: شما را به دعا سفارش مى کنم. زیرا با هیچ عمل دیگرى همچون دعا, به خدا نزدیک نمى شوید.
بنابراین باتوجه به مطالب گفته شده، در ماه مبارک وغیر آن ودر اذکاری که از ائمه علیهم السلام سفارش شده،مثلا گفته شده 100 بار این ذکر را بگویید:« یا الله ، یامجیب ، لااله الاالله الملک الحق المبین ویا ...»، اولا تا می توانید دعا وذکررا باتوجه واز سر اخلاص بخوانید. وثانیا اگر احساس می کنید تکرار است وزدگی ایجاد میکند، دعا را عوض کنید، هیچ اشکالی ندارد و ثالثا سعی کنید دعاهای ماثور(یعنی دعایی که از جانب ائمه علیهم السلام رسیده وایشان بیان کرده اند) را بخوانید.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
لینک دوستان
لوگوی دوستان
پیوندهای مفید
فهرست موضوعی یادداشت ها
موضوعات ساختاری وبلاگ
مشترک شوید