بازدید امروز : 120
بازدید دیروز : 549
من نماز فرادا را با حضور قلب بیشتری می خوانم و حواسم در نماز فرادا بسیار بیشتر جمع است تا نماز جماعت اما می دانم نماز جماعت ثوابش بسیار بیشتر است پس چه کنم؟ مخصوصا اگر امام نماز را بسیار آرام بخواند؟
در پاسخ چند نکته قابل توجه و دقت است :
1- عبادت بزرگ نماز در اسلام دارای ابعاد مختلف و گسترده ای است و همه مصالح فردی و اجتماعی و روحی و معنوی دنیوی و اخروی در آن جمع است .
2- بنابراین حضور قلب در نماز هر چند اهمیتی فراوان و نقشی محوری در عبادات دارد ولی همه نماز در آن خلاصه نمی شود . به عبارت دیگراهداف موضوعات چند جانبه و امور متعددی در نماز مورد توجه است که همه آنها باید تامین گردد . پس چنین نیست که در نماز تنها موضوع حضور قلب را مورد توجه قرار دهیم و به خاطر رعایت آن نماز فرادی را بر نماز جماعت ترجیح دهیم .
3- نماز جماعت تجلی بعد اجتماعی عبادت در اسلام و دارای آثار و برکات بی شماری است و در منابع اسلامی و قرآن و سنت تاکید فراوانی برآن شده است .
4- سفارش و تاکیدی که بر نماز جماعت شده با در نظر گرفتن مجموع آثار و برکات آن و مزیت ها ی آن نسبت به نماز فرادی است, بنابراین اگر نماز فرادی که به طور معمول با حضور قلب بیشتری نسبت به نماز جماعت صورت می گیرد از نظر موضوع حضور قلب بر نماز جماعت ترجیح داشت بی شک این موضوع در روایات منعکس می شد و بر نماز جماعت مقدم داشته می شد .
5- اسلام دینی فردگرا و عزلت پذیر نیست . عبادات اسلامی , ضمن آن که برای تصفیه باطن و نفس انسانی وضع شده است , هیچ گاه فرد را گسسته از جامعه نمی نگرد و برنامه های خود را به گونه ای تنظیم نموده که حضور اجتماعی یک فرد مسلمان حفظ شود, عبادات جنبه جمعی و اجتماعی پیدا کند و روح عبادت و پرهیزکاری بر جامعه سایه افکند. بنابراین عبادت و تقوا در اسلام , صرفا مربوط به کنج خانه ها و نهانخانه دل نیست ; بلکه دستورالعملی اجتماعی است و باید فرهنگ آن , بر همه فعالیت های فردی و اجتماعی حاکم شود و چنین چیزی جز با تجمعات عبادی امکان پذیر نیست . بنابراین نماز فرادا اگر هم رابطه قلبی نیرومندتری برقرار کند, اما عبادت و ارتباط با خدا را به یک شعار و کنش جمعی و اجتماعی مبدل نمی سازد, فرهنگ دینداری را در جامعه نمی گستراند و مظاهر اجتماعی را تحت پوشش فرهنگی عبادی قرار نمی دهد.
6- حضور در جماعت و مسجد در هر صورت مفید است. انسان اگر بخواهد خود را به درستی بشناسد و نقاط ضعف خود را تشخیص دهد و همچنین برای اصلاح خود و تبدیل ضعف ها به نقاط قوت باید در صحنه جامعه حضور فعال داشته باشد و در این عرصه است که ساخته شود. شما اگر بخواهید اخلاص را تمرین کنید نیز باید به مسجد بروید و نمازتان را به جماعت بخوانید، منتهی اگر احساس کردید که خدای ناکرده ریایی در آن هست و یا احتمال دادید، سعی کنید توجه نکنید و نیت خود را برای خداوند خالص نمایید.
8- بنا بر این هر چند ممکن است حضور قلب شما در نمازهاى فرادا بیشتر باشد ولى باز توصیه مىشود همانطور که در دستورات دینى آمده و مراجع تقلید نیز به آن تصریح کردهاند به خاطر اهمیت و ارزش نماز جماعت، نمازهایتان را به جماعت بخوانید.
9- نکته مهم این است که شما مىتوانید با حسن تدبیر خویش و با به کارگیرى راهکارهاى عملى - آن گونه که در نمازهاى فرادا انجام مىدهید حضور قلب خویش را به نمازهاى جماعت گسترش دهید. بدینمنظور مىتوانید به توصیههاى زیر توجه کنید:
1- سعى کنید حتىالمقدور در صف اول جماعت حاضر شوید.
2- مدتى - چند دقیقه - قبل ازاذان و اقامه در صف نماز حضور پیدا کرده تا با آرامش بیشتر و توجه کامل به نماز مشغول شوید.
3- هنگام وضو، اذکار و دعاهاى وارد شده را بخوانید.
4- به اذان و اقامه امام جماعت توجه کرده و با حضور قلب به آن گوش دهید.
5- تعقیبات و دعاهاى وارد شده پس از نمازها را بخوانید.
6- با مطالعه کتبى که درباره نماز و به خصوص نماز جماعت نوشته شده، شناخت و آگاهى خود را درباره اسرار نماز توسعه دهید.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
لینک دوستان
لوگوی دوستان
پیوندهای مفید
فهرست موضوعی یادداشت ها
موضوعات ساختاری وبلاگ
مشترک شوید