بازدید امروز : 19
بازدید دیروز : 40
یکی از مشکلات اساسی هر جامعه این است که برخی از مردم ارزشهای اخلاقی را رعایت نمی کنند. به نظر شما علل و ریشه های این معضل چیست و چگونه می توان آن را از میان برد؟
از این که سوال خود را با ما مطرح کرده اید از شما متشکریم. امیدواریم راهنمای خوبی برای شما باشیم.
شهید بزگوار مطهری در کتاب فلسفه ی اخلاق به خوبی علل اصلی عدم التزام به اخلاق را در جوامع بیان داشته اند، که به برخی از آنان اشاره می کنیم.
«ریشه پایبندی به فضائل اخلاقی» ادامه مطلب...
مستجاب الدعوة بودن چه شرایطی دارد؟ ویژگی های افرادی که مستجاب الدعوه می شوند چیست آیا می شود یک گناهکار هم گاهی دعایش مستجاب شود؟
پاسخ در چند محور ارائه می شود:
1. برخی از بندگان صالح خدا و اولیاء الهی به دلیل معنویت و مقام بلند که در قرب الهی پیدا کرده اند دارای اوصاف و کمالات وجودی و آثار و برکات معنوی فراوان می شوند که یکی از آنها جریان استجابت دعای آنان است یعنی اگر آن فرد صالح برای کسی دعا کند و یا برای چیزی دعا نماید و خداوند نیز مصلحت بداند ممکن است بر اثر دعای او حاجتی برآورده شود، اما این بدین معنا نیست که اجابت دعا خاص چنین افرادی است و سایرین از بندگان خدای از اجابت دعای خود محروم هستند. خدای متعال فرموده دعا کنید تا اجابت کنم، این درخواست نظر به عموم انسان ها دارد و هر کسی با حفظ شرایط و آداب دعا کند اگر مصلحت الهی تعلق بگیرد در معرض اجابت هست.ادامه مطلب...
هدف زندگی چیست, نمی دانم, خیلی سردرگمم, ناامید و افسرده شدم, دارم به پوچی می رسم, به کمک شما نیاز دارم؟
ضرورت هدفمندسازی زندگی:
زندگی در هویت خود هدفمند است, اما اینکه ما هم به عنوان یک فرد توانسته ایم هدف زندگی را روشن بشناسیم و زندگی خود را هدفمند سازیم, فرایندی است که باید خودمان در آن حضور فعال داشته باشیم و راهبرد مشخصی برای خود ترسیم کنیم. هدفمند سازی با این رویکرد از ان جهت ضرورت می یابد که باعث آرامش و نظم زندگی و سامان دهی افکار و رفتار انسان می شود. کسی که هدفی ندارد, سردرگم است و برنامه ریزی برایش ممکن نیست و دچار افسردگی و ناامیدی و آسیب های فراوان دیگری خواهد شد. ادامه مطلب...
مهمترین سلاح شیطان برای شکار انسان چیست؟
از ابتدای خلقت انسان، خداوند خطر دسیسه شیطان را نیز به او گوشزد کرد( اقل لکما ان الشیطان لکما عدو مبین- اعراف 22)، اما با این وجود باز انسان نمی تواند در برابر این حریف قدر ایستادگی کند چرا که این ضعف انسان است که باعث می شود شیطان به راحتی کارش را پیش ببرد، نه قدرت شیطان، خداوند در سوره نساء آیه 76 می فرماید: انّ کید الشیطان کان ضعیفا- بله شیطان ضعیف است، اما متاسفانه اراده وهمت ما ضعیفتر و شیطان نیز از جاهایی که انسان ضعف و عدم توجه دارد اغواگری می کند.
همانطور که گفتیم اولین کسی که خطر شیطان را به انسان گوشزد کرد خداوند تبارک و تعالی بود و این خداوند است که از دسیسه های او به خوبی آگاه است، لذا برای حفظ و صیانت انسانها از این خطر بزرگ، چهار سلاح برّنده شیطان که توسط آنها بر انسان پیروز می شود را اینگونه نام می برد. ادامه مطلب...
تعریف خودسازی از نظر مفهوم و محتوا چیست؟
ضرورت تعریف خودسازی:
برای بحث کردن درباره هر موضوعی، ابتدا لازم است با تعریف آن آشنا شویم. بحث تعریف از نظر منطقی اهمیت بسیاری دارد، تا تعریف خودسازی روشن نشود و در فضای بحث قرار نگیریم، هیچگونه فعالیت و برنامه ریزی برای این منظور امکان پذیر نیست و حتی اساتید فن و راهنمایان طریق، نیز نمی توانند به صورت شفاف راهبرد، راهکار ارایه دهند و عرصه ها و روش خودسازی را بیان نمایند. برای طالبان سلوک و خودسازی نیز این امکان وجود ندارد که به صورت آگاهانه در مسیر روشن خودسازی قرار بگیرند.
هر تعریفی باید بر اساس رهنمود جامعی تنظیم شده و بیان گر نوعی تفکر صحیح، عالمانه، عقل پسند، فطرت محور، شریعت مدار و منطبق با رهنمودهای قرآن کریم و سیره و سنت چهارده معصوم( ع) باشد و از منطق قابل فهمی نسبت به مراحل و ابعاد رشد انسان نیز برخوردار باشد، زیرا در غیر این صورت قابل قبول، کارآمد و راهگشا نخواهد بود ادامه مطلب...
از خودم بدم میاد و آدم بد شانسی هستم. ته خاطر همین ایمانم روز ته روز ضعیف می شود، چه کنم؟
از این که این مرکز را برای پاسخ به سوالات خود انتخاب نمودید صمیمانه متشکریم وامیداواریم با ارائه ی پاسخ های مناسب مسائلی از مسائل شما جوانان عزیز را حل نماییم .
«شانس»
اصل واژه «شانس» فرانسوى و به معناى فرصت است و در فارسى قدیم این واژه وجود نداشته است. اما آیا شانس به معناى رایج آن حقیقت دارد یا نه؟ در توضیح آن باید گفت: هیچ چیز در عالم از روى تصادف و اتفاق رخ نمىدهد. همه چیز در هستی قانونمند، متکى بر سلسله علل خویش هستند. ولى ما از آن جایى که علل را نمىشناسیم، نامش را تصادف و شانس مىگذاریم. اگر پرده از روى سلسله علل کنار رود، خواهیم دید که هیچ چیز اتفاقى وجود ندارد، گرچه برخى از این علل از اختیار و علم ما خارج باشد. بنابراین باید کوشید تا با فراهم کردن اسباب و عوامل در هر زمینهاى، به ایجاد بخت و شانس پرداخت؟!
«علت خوش شانسی» ادامه مطلب...
می خواستم بدانم انسان در چه مواقعی باید بخندد و در چه مواقعی باید جدی باشد؟ ترجیحا با کمک احادیث جواب بدهید البته با تفسیر و توضیح؟
انسان به طور فطری از غم گریزان و به سوی شادی در حرکت است. شادی و نشاط نه تنها بر روح و روان انسان، بلکه بر جسم او نیز تأثیر می گذارد. در تبیین جایگاه شادی در اسلام، باید گفت که اصل شاد زیستن در اسلام، مورد پذیرش، بلکه تأکید است. امام علی علیه السلام می فرماید: «شادی، انبساط خاطر و نشاط می آورد و غم، گرفتگی خاطر و دل گیری(ری شهری، میزان الحکمه، ج 6، ص 2449.) و نیز فرمود: «کسی که شادیش کم باشد، آسایش او در مردن باشد.( همان.)
امام صادق علیه السلام می فرماید: «هر که به چهره برادر خود لبخند زند، آن لبخند برای او حسنه ای باشد(همان، ج 7، ص 3225.)
نگاه به شادی در دو تفکر ادامه مطلب...
مدت 1 سال بود که تمام دعاهای مربوط به ازدواج را میخواندم. نماز اول وقت و روزه های مستحبی و...ولی بعد از 1 سال از درگاه خدا دست خالی برگشتم. خدا که خودش گفته ادعونی استجب لکم پس چرا دعای منو قبول نکرد. خیلی ناراحت و افسرده ام. فکر میکنم خدا دوستم نداره که جواب دعاهامو نمیده. من جواب میخوام؟
خیلی خوشحال هستم که ما را سنگ صبور خود قرار داده و حرف دلتان را با ما در میان گذاشتید.
باید توجه داشت که اراده ی انسان تنها جزیی از علت تحقق خواسته و آرزوست و گاه می شود که انسان مؤمن، با وجود سعی فراوان در رسیدن به هدفی، موانعی شناخته یا ناشناخته میان انسان و خواستهایش فاصله می اندازد. پس باید با سعی و تلاش منطقی و معقول و با نعمت تفکر و اندیشه و ارزیابی در راه رسیدن به خواسته، به راه افتاد ولی در هر حال مطیع و پیرو خواست الهی و راضی از آن بود و امور خود را باید به او واگذار کرد تا نتیجه آن سعادت و کامیابی واقعی باشد.
شما هم می دانید که توان ناقص آدمی از درک تمام ابعاد زندگی، عاجز است. دست گرم و قدرتمندی لازم است تا دستهای کودکان عقل ما را بگیرد و از کوچه پس کوچه های ناهموار و خطرناک دنیا عبور دهد و از همه ی دامهایی که دشمنان ناپیدای ما (نفس و شیطان) برایمان گسترده اند، به سلامت بگذراند و آرامش را به قلبمان هدیه نماید. ادامه مطلب...
چه جوری میشه ایمانت رو قوی کرد؟
دوست گرامی. ایمان باور عمیق به خداوند است که در سخت ترین کوران های زندگی زایل نمی شود و به انسان قدرت و امید و استقامت می دهد. این باور عمیق محصول علم و معرفت و عمل و جهاد در راه خدا تحت رهبری اولیای خدا است. سعی کنید آگاهی و معرفت خود را به خداوند (ذات, صفات و افعال) او از طریق تلاوت عمیق و توحیدی قرآن کریم افزایش دهید و درباره معاد و قیامت هم مطالعه نمایید و به احکام خدا و دستورات او هم که در قالب دین ارایه می شود عمل کنید و خود را مجاهد در راه خدا بدانید و در صف حامیان و تلاش گران و مدافعان از اسلام عزیز و مطیع ولایت معصومان ع و ولی فقیه در زمان غیبت باشید، به طور قطع ایمان شما افزایش خواهد یافت. ایمان نتیجه علم و تلاش عملی است. موفق باشید.
اگر کسى گناه کبیره بکند و توبه کند، باز هم در روز محشر مجازات می شود؟
پاسخ: دوست گرامی. اگر کسی از روی ناآگاهی و غفلت گناهی بکند و بعد بیدار شود و توبه واقعی بکند حتما بخشیده خواهد شد و در آخرت مجازات نخواهد شد. اینکه کسی توبه بکند بعد هم دوباره مجازات شود این با بسیاری از آیات قرآن کریم تناقض دارد و با رحمت و مغفرت الهی سازگار نیست. البته رحمت الهی آنقدر شامل است که حتی برخی از گناهان بدون توبه بخشیده می شوند. این حالت برای کسانی ممکن است که اهل ایمان هستند و در مسیر خداوند حرکت می کنند و احیانا در اثر غفلت آلوده می گردند. برای این گروه اعمال نیکی که انجام می دهند اثر اعمال بدشان را می شوید و پاک می کند. موفق باشید.
توکل چیست؟
پاسخ: دوست گرامی. توکل از ارکان ایمان است. یعنی اگر کسی به علم و قدرت و اراده خدا ایمان داشت و او را حاضر و ناظر دانست, به او در کارهای مهم خود تکیه می کند و او را وکیل می گرداند و در نتیجه خیال اش از بابت آن کار راحت می شود و می داند که خدای متعال بهترین نتیجه را که مطابق مصلحت و حکمت خویش باشد عاید او خواهد کرد و به آنچه عاید او می شود راضی است و استرس و بی قراری ندارد و بلکه از این طریق به آرامش ایمانی دست می یابد. موفق باشید.
چگونه حاجی بمانیم؟
پاسخ: دوست گرامی. سفر حج در حقیقت سفری توحیدی به سوی خدا است. یک نوع تمرین توحید و یگانه پرستی است. در این سفر به صورت نمادین انسان می آموزد که چگونه باید خدامحور باشد و زندگی خود را برای خدا خالص گرداند. این حالت اختصاصی به حج ندارد، انسان موظف است که تمام زندگی خود را خدایی و خدا محور نماید، بنابراین برای حاجی موندن لازم است این مسیر ادامه پیدا کند. زندگی توحیدی و خدامحور ادامه مناسک حج و علت بقای آثار این سفر معنوی خواهد بود. سعی کنید در اندیشه و اخلاق و عمل خدا را در نظر بگیرید و یاد خدا را فراموش نکنید. موفق باشید.
با وجود ایمان و اعتقاد به خدا چرا وسوسه می شویم؟
پاسخ: دوست گرامی. ارزش انسان به داشتن قدرت اختیار و انتخاب است. اگر دو گرایش منفی و مثبت درانسان وجود نداشت, اختیار داشتن بی ارزش می شد و موضوع نداشت. در انسان هم گرایش فطری وجود دارد, هم غریزی. هم معنوی هم مادی و انسان است که باید میان این دو انتخاب کند. خدای متعال شناخت بد و خوب را نیز در نهاد انسان قرار داده است و الهمها فجورها و تقواها. نفس انسان همواره صحنه درگیری لشکریان خدا و جنود شیطان است. غلبه با هر طرف که باشد او به همان سمت کشیده خواهد شد. عقل و دین به انسان کمک می کنند تا جانب مثبت را انتخاب نماید و گمراه نشود و شیطان و نفس گمراه کننده اند. موفق باشید.
احساس گناه بدی میکنم، فکر میکنم خدا را گم کرده، آرامشم از دست رفته نمیدانم چه کنم! زندگی با این حس سخته، لطفا بگویید چه کنم؟
دوست گرامی. تنها نیرویی که به انسان آرامش واقعی می دهد خدای متعال است. بنابراین برای رسیدن به آرامش و کم کردن احساس گناه رابطه خود را با خداوند اصلاح کنید. ابتدا نیاز به محاسبه هست. ببینید به وظایف دینی خود چقدر عمل نکرده اید, سعی کنید جبران کنید به خصوص در مورد انجام واجبات با خدای متعال تصفیه حساب نمایید و اگر حق الناسی به گردن دارید جبران کنید, احساس آرامش شما بازخواهد گشت. مواظب باشید احساس گناه تا حدی مفید است اگر به صورت افراطی درآید منجر به وسواس و بیماری می شود. موفق باشید.
چگونه می توان عقل را تقویت و قوی کرد؟
دوست گرامی. کلی ترین عوامل تقویت کننده عقل انسان علم و تجربه است. البته عقل دو قسم است عقل معاش و عقل معاد که هر دو عقل با علم و دانش و تجربه عملی تقویت می شود. برای تقویت عقل معاد باید معرفت خدا و اندیشه های توحیدی اسلامی را تقویت کرد, انس با قرآن کریم و روایات در این زمینه بسیار راهگشا است . البته عمل هم در این زمینه نقش اساسی دارد و تجربه عملی و استفاده از تجربه دیگران نیز از عوامل اصلی است. برای مطالعه بیشتر سعی کنید مطلبی که در این زمینه در سایت نهاد هست در گزینه خودسازی مطالعه کنید. موفق باشید. http://akhlagh.porsemani.ir/
خلوص نیت چگونه اتفاق می افتد؟
دوست گرامی: نیت؛ یعنی اینکه انسان مقصد و مقصودش در زندگی خدا باشد و خلوص در نیت؛ یعنی هدف اش فقط خدا باشد و کسی را شریک خدا قرار ندهد. بنابراین بحث اخلاص زیر مجموعه بحث توحید است و کسی که در مسیر توحید حرکت می کند برای اینکه موفق شود, نیاز به اخلاص و همچنین صدق دارد. یعنی در ادعای یگانه پرستی راست بگوید و خالص هم باشد. درباره خلوص نیت پاسخ کمی طولانی خواهد بود, بنابراین توصیه می کنیم به سایت نهاد بروید و در گزینه عبادت و بندگی مطالبی درباره نیت و اخلاص و ریا هست مطالعه کنید. آدرس http://akhlagh.porsemani.ir/ موفق باشید.
فرق سیستم خودسازی در اسلام و غرب در چیست؟
موضوع خودسازی خود است. در خودسازی انسان می خواهد خودش را بسازد و رشد دهد. منتهی درباره خود نگرش هایی وجود دارد که تا روشن نشود، نمی شود خودسازی را تعریف کرد.
در یک نگرش دو نوع خود را مطرح می کنند, خود مجازی و خود حقیقی, خود مادی و خود معنوی, خود منفی و خود مثبت, بعد در خودسازی می گویند: خودسازی یعنی اینکه با خود منفی ات مبارزه کنی و به خود مثبت ات توجه کنی. خود مادی را مثلا تعدیل کنی تا خود معنوی رشد کند, از خود مجازی ات بگذری تا خود حقیقی حاکم شود.
چرا؟ چون حقیقت تو معنوی است، کمال و سعادت تو هم از طریق خود معنوی تامین می شود و خود مادی مانع رشد حقیقت معنوی تو است و تا از آن نگذری و تعدیل و تادیبش نکنی نمی توانی خود معنوی ات را رشد دهی و به کمال و سعادت برسی.
این سیستم درست است, اما در یک تعبیر بهتر و برتر درباره خودسازی می توان گفت: کمال و سعادت انسان در قرب نظری و عملی به خداوند و وحدت با خداوند است, یعنی درک توحیدی هستی و دین و در پی آن عمل و رفتار توحیدی. ادامه مطلب...
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
لینک دوستان
لوگوی دوستان
پیوندهای مفید
فهرست موضوعی یادداشت ها
موضوعات ساختاری وبلاگ
مشترک شوید